Chemia żywności Tom 2

Autor: Praca zbiorowa

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN


  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Stron: 344
  • Oprawa: Miękka

Opis produktu

Chemia żywności jest nauką o składzie surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także o biochemicznych i chemicznych reakcjach zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Zajmuje się również wpływem składników, dodatków i zanieczyszczeń na bezpieczeństwo zdrowotne i pozostałe aspekty jakości żywności.
W tomie 2 opisano:
- witaminy;
- rodniki, utleniacze i przeciwutleniacze;
- nieodżywcze substancje prozdrowotne pochodzenia roślinnego;
- alergeny oraz mutagenne i rakotwórcze składniki żywności;
- toksyny surowców żywnościowych;
- dodatki do żywności i suplementy diety;
- analizę oraz zasady zapewniania bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

Książka została opracowana przez specjalistów, mających doświadczenie w pracy dydaktycznej i współpracy z przemysłem. Jest przeznaczona dla studentów wydziałów nauk o żywności na uniwersytetach przyrodniczych i politechnikach, a także wydziałów farmaceutycznych i ekonomicznych oraz dla pracowników gospodarki żywnościowej.

Szczegóły produktu

AutorPraca zbiorowa
Wymiary16.5x23.5cm
wydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
isbn9788301196264
Wydanie1
Liczba stron344
OprawaMiękka
PodytułBiologiczne właściwości składników żywności
Kod paskowy9788301196264
Rok wydania2017
Językipolski

Opinie o produkcie


{