Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe PWN


  • Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
  • Stron: 110
  • Oprawa: Miękka

Opis produktu

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.

Szczegóły produktu

Wymiary16.5x23.5
wydawcaWydawnictwo Naukowe PWN
miejscowoscWarszawa
isbn9788301194307
Wydanie1
Liczba stron110
OprawaMiękka
Kod paskowy9788301194307
Rok wydania2017
Językipolski

Opinie o produkcie


{